Teaterbåten la till vid Raseborg

En av världens mest kända och mest älskade musikaler  - Teaterbåten - hade sin friluftspremiär vid Raseborgs slott sommaren 2012. 

Teaterbåten (Show Boat) uruppfördes redan 1927, och har ofta kallats världens första musikal. Kompositören Jerome Kern och librettisten Oscar Hammerstein II åstadkom något verkligen nyskapande och trendsättande med sin scenversion av Edna Farbers roman om det färgstarka livet på ett flytande teaterpalats på Mississippifloden. 

Trots att pjäsen har så många år på nacken har den aldrig uppförts på en friluftsscen tidigare, åtminstone inte i Europa, uppger man på pjäsförlaget Josef Weinberger & Sons i London.

Längd: Akt I ca 1½ h, Akt II ca 55 min. Se trailers på egen sida.

Teaterbåten är en dramatisk berättelse med både komik och romantik, samt massor av sång, musik och dans. I bakgrunden finns 1800-talets rasmotsättningar i den amerikanska södern, som gör pjäsen både tidlös och ständigt aktuell.

Musiken är också en drivande kraft i Teaterbåten: här finns verkliga evergreens som Ol' Man River och Can't Help Lovin' Dat Man Of Mine.

För regin står den svenska regissören Bobo Lundén (sommarbosatt i Pargas), som också regisserat de två senaste årens kritikerrosade uppsättningar på Raseborgsscenen, Trollkarlen från Oz (2011) och Robin Hood (2010). Som musikalisk ledare fungerar Kristoffer Holmberg, för scenografi står Petri Horttana och koreografi Tytti Kronqvist.

Totalt medverkar ca 40 amatörskådespelare i ensemblen. Många av de medverkande är kända Raseborgsprofiler, men på scenen finns också många helt nya förmågor i alla åldrar.  Roller & medverkande

Premiär för Teaterbåten torsdag 28 juni 2012, sammanlagt ges 20 föreställningar till 2.8.


E-post till Raseborgs Sommarteater





Ett halvt dussin centrala rollinnehavare i Teaterbåten på Raseborg - här ännu huttrande framför en restaurangbåt i vinterskrud i Ekenäs. Framme fr.v. Annika Cleo Hultman (Julie), Cassandra Lindholm (Ellie May) och Julia Högnabba (Magnolia). Bakom fr.v. Kim Snygg (Frank), Leif Wdaenström (Gaylord) och Tapio Laasonen (kapten Andy). Foto: Jan Lindroos.
 

Repetitionerna började 17.3.

Snön smälter, våren närmar sig och det betyder att repetitionerna inför årets stora musikalsatsning på Raseborg har kört igång! Inledningen skedde med kollationering för hela ensemblen på drygt 40 skådespelare och 5 musiker på lördag 17.3. kl. 10.00 på TryckeriTeatern i Karis. På programmet stod kollationering kl. 10-13, där hela upplägget presenterades för alla medverkande, då redogjordes också för rollfördelning, repschema, scenografi- och kostymidéer m.m.



Scenografen Petri Horttana (t.v.) och scenmästare Kim Snygg ser till att hamnstaden Natchez vid Mississippifloden växer fram på Raseborgsscenen i sommar.

Teaterbåten kastade loss 20-22.1.2012

 Teaterbåten har kastat loss! Ett svettigt men skojigt auditionveckoslut är avklarades 20-22.1.

Ca 60 ivriga skådespelare anmälde intresse för årets produktion, av dem en fjärdedel helt nya för Raseborgsscenen. Under lördag och söndag granskades de flesta närmare med tanke på roller. Rolluttagningarna fortsatte följande veckoslut, varefter de medverkande meddelades om roller. De egentliga repetitionerna inleddes med kollationering 17-18.3.


I bild en del av gänget som vill vara med på resan fram till premiär på Raseborgs Sommarteater 28.6. Foto: Jan Lindroos.

Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av  Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.