Jubel på Djurgården när vattnet rinner ända fram till hon. Foto Jan Lindroos.
 

Djurgården har stängt för säsongen!

Ett jättestort TACK till alla ca 8.000 åskådare som skrattade och trivdes med oss i sommar. Välkomna åter nästa år till Raseborgs Sommarteater! 


 
Djuren
tar makten
på Raseborg

Raseborgs Sommarteaters pjäs sommaren 2009 blir en musikteaterversion av George Orwells kända fabel Animal Farm, som på Raseborg får titeln Djurgården.

Orwells välkända berättelse handlar om hur husdjuren, med grisarna i spetsen, tar makten på en lantgård, och jagar iväg sin plågoande, människan.

Till en början blir djurens styre rena paradiset, men snart förbyts den nyvunna friheten och glädjen i ren och skär maktkamp...

Orwells roman skrevs redan 1943 som en satir över både stalinism och kapitalism, men det är än idag en både komisk och träffsäker beskrivning över hur makten alltid korrumperar.

Sommarteaterns besökare
nr. 500.000 hyllades den 19.7

Raseborgs Sommarteater räknade in sen besökare nr 500.000 sedan starten 1966 på föreställningen av Djurgården söndag 19.7 2009. 
Genom lottning blev det Johanna Karlsson från Helsingfors - med rötter i Pargas - som erhöll hederstiteln, som förutom ära och en Raseborgsros också medförde en tioårig fribiljett till Raseborgs sommarteater
Läs mera här!


                                                 Affischteckning: Jenny Moed
 
Djur från när och djur från fjärran,
alla länders kreatur;
Kom lyssna till mitt glada budskap
om ett paradis för djur...

(Interanimalen)

Lyssna på sånger från Djurgården
 
SPELPLAN    ROLLER    PRODUKTION    BILDER    PRESS   MUSIK   ORWELL   SUOMEKSI


Hemmansägare Johansson (Hans Ahlfors) anländer till Herrgården med nyförvärvade djur.

Orwells roman Animal Farm skrevs redan 1943 som en satir över både stalinism och kapitalism, men det är än idag en både komisk och träffsäker beskrivning över hur makten alltid korrumperar.

Raseborgsversionen utspelar sig i nutid, med allt vad det innebär av EU-direktiv och modern syn på djurens rättigheter. Pjäsen berör också många andra brännade aktuella frågor som pensionsålder, vindkraft och demokratiunderskott. Inga riktiga djur finns med på scenen i år, men däremot nog en lång rad mycket mänskliga svin, hästar, kor, får, höns m.m. i alla åldrar. Berättelsen har dramatiseras för Raseborgsscenen av Jan Lindroos, och har fått medryckande och svängig musik av Bertil Andersson och Teddy Granroth (också kapellmästare).

För regi står Sven Sid, för scenografi Hanne Horte Garner och för koreografi Annatuuli Saine. Anna Idman ansvarar för kostymer, och Robban Sederholm och Jesper Söderström för ljudtekniken.

Premiär för Djurgården på Raseborg blir det torsdag 25 juni 2009, och sammanlagt 20 föreställningar planeras till lördag 1.8. Raseborgs Sommarteater är den klart största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största amatörteatrarna i hela landet. Sedan starten 1966 har sommarteatern nu lockat totalt ca 495.000 besökare.
- I sommar ser vi fram emot att välkomna vår halvmiljonte besökare, säger producenten Jan Lindroos på arrangörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen VNUR.
Det är i år 20 år sedan den nya spelplatsen vid Raseborg togs i bruk, och scenkonstruktionerna har den här våren fått en grundlig översyn.


Svinen tar makten på Raseborg i sommar. Fr.v. Napoleon (Janne Gustafsson), Gamle Majorn (Svante Lindholm), Skrikhals (Barbro Backman) och Snöboll (Christoffer Westerlund).

Rolluttagningar för Djurgården ordnades söndag 15 mars 2009 kl. 12-16 på TryckeriTeatern, Torggatan 1, Karis. De egentliga repetitionerna inleddes lördag 28 mars kl. 12-16.

Vill du vara med i Djurgården 2009? Här kan läsa mer om repetitionerna!

Arrangör: Västnyländska Ungdomsringen  VNUR

 
SPELPLAN    ROLLER    PRODUKTION    BILDER    PRESS  MUSIK   ORWELL   SUOMEKSI
 

Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Sommaren 2008 såg över 13.000 besökare musikalen Ringaren i Notre Dame. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av  Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.

Raseborgs Festspel arrangeras av Västnyländska Ungdomsringen rf
VNUR:s kansli: Gamla Bastun, Västvallen 11, 10600 EKENÄS
Tel: 019-2415035, 0400-486115   Fax: 019-2461295
e-post: Raseborgs Sommarteater