Snappertunadagens fornmarknad med program för alla åldrar lör 6.8 2011 kl. 10-14 på slottsängen vid Raseborgs slott.


Snappertunadagen stärker lokal identitet    Snappertunadagen 2010   Såhär började det

PROGRAM:

Fornmarknaden
öppnas kl. 10.00


Festtal

Speaker:
Patrik Limnell

Brandbilsåkning, getbingo, stövelkastning  m.m.
program och tävlingar

Prisutdelningar och vinstdragningar
avrundar dagen kl. 13.30


FRITT INTRÄDE!

PS. Försäljningen till Snappertunadagens stora lotteri inleds redan i juni.


Forngården i kyrkbyn håller öppet kl. 11-17.

 

Arr. Snappertunadagens kommitté bestående av ett tiotal Snappertunaföreningar samt Snappertuna församling


Snappertunadagen 2010  2009  2008  2007  2006


 

Lokala krafter bär upp Snappertunadagen

Getbingo, potatisgröt, hantverk, gamla båtmotorer och ett lotteri där varje lott leder till vinst, är bara en bråkdel av Snappertunadagen, som på lördag ordnas för trettiofjärde gången.

Sammanlagt elva föreningar håller i trådarna för evenemanget tillsammans med Snappertuna församling. Arrangörerna tror på 2 000 besökare på årets Snappertunadag.
– Det innebär samtliga bygdens invånare på 2 300 personer plus några till, konstaterar Svante Lindholm, en av Snappertunadagens verkliga pionjärer. Han var med när den första Snappertunadagen ordnades för drygt trettio år sedan.

– Den första Snappertunadagen var något av en protest mot att Snappertuna blev en del av Ekenäs, berättar Lindholm och får medhåll av organisationskommitténs ordförande Kaj-Mikael Wredlund.
– Snappertunaborna ville visa att Snappertuna fortfarande är en självständig byggd. Meningen med evenemanget var då att stärka sammanhållningen och att lyfta fram lokala aktörer. Den visionen präglar Snappertunadagen än i dag, säger Wredlund.

Enligt arrangörerna är Snappertunadagen den äldsta fortlöpande bygdedagen i Raseborg.
I år hoppas arrangörerna på att få besök av vikingaskeppet Pohjanneito. Deltagandet beror på om skeppet lyckas ta sig upp längs Raseborgs å utan problem.

– Årets Raseborgare kommer också att utses för tredje året i rad, berättar Wredlund.
Utmärkelsen ges åt en person som gjort något betydelsefullt för Snappertuna genom förenings- eller yrkesliv. Hederstiteln har namngetts efter Snappertunas sevärdhet nummer ett, Raseborgs slott, och bör därför inte förväxlas med staden Raseborg.

I år har också Snappertunadagen en ny speaker i Patrik Limnell, en känd röst från bland annat stafettkarnevalsammanhang. Fredrika Åkerö är festtalare på årets Snappertunadag, som går av stapeln på Slottsängen i Snappertuna den 7 augusti mellan klockan 10 och 14.

SANDRA ARRILA i VÄSTRA NYLAND 4.8.2010
 


Såhär började det...

I begynnelsen fanns en stad vid foten av en mäktig borg. Staden var inte stor, men stora var inte heller rikets tre andra medeltidastäder där folk levde och verkade i skuggan av sina respektive borgar. Men till skillnad från de andra städerna skulle denna lilla stad aldrig få växa och bli stor. Den saknade nämligen en viktig förutsättning för detta. Den saknade någonting som alla städer med självaktning bör besitta. En ordentlig hamn. Och än värre skulle det bli. Tillandningen gjorde nämligen det allt besvärligare att sjövägen nå staden. Till slut fick man nog av de råddiga omlastningarna utanför sundsmun. Ja, överlag av de krångliga förbindelserna. Kungen satte helt frankt lapp på luckan. Borgen tömdes och lämnades öde. Året var 1553. Den som trodde sagan därmed var all han trodde fel. Nej, borgarna i den lilla köpstaden fortsatte som om ingenting hänt att kring S:t Bartolomeus den 24 augusti årligen hålla sin Bertilsmässmarknad i närheten av den ödelagda borgen, senare nedanom den nya kyrkan. Och detta fortsatte man med till 1751, då marknaden flyttade till Ekenäs och småningom blev landets största höstmarknad.

Den 13 augusti i nådens år 1977 skrev Snappertunaborna historia. Då återuppväcktes fornmarknaden vid foten av den gamla borgen. Sedan dess har många, många tusen människor samlats för att en dag i året återknyta banden till den tidlösa köpstaden. Sekler komma, sekler förgå...