Hästtorneringar och medeltida marknad ordnades första gången vid Raseborg sommaren 2006. Medeltiden på Raseborg återuppstår igen 19-20.7.2014.

Raseborgs Festspel

är samlingsrubriken för de kulturevenemang som mestadels sommartid ordnas vid Raseborgs medeltida slottsruin i Snappertuna, Ekenäs. Koordinator för Raseborgs Festspel är Västnyländska Ungdomsringen rf VNUR, arrangörer för de enskilda evenemangen är VNUR och flera andra ideella föreningar  i Snappertuna och Ekenäs, från 2009 delar av Raseborgs stad.

Den kändaste delen av Raseborgs Festspel är Raseborgs Sommarteater, som ordnats sedan 1966 av VNUR. Årets pjäs är Emil i Lönneberga med spelperiod 25.6-2.8.2015.

Snappertunadagens fornmarknad inleddes 1977 och några år senare kom också midsommarfesten med i bilden. Midsommarfesten arrangeras av Hembygdens Vänner i Snappertuna och Snappertunadagen av ett tiotal Snappertunaföreningar gemensamt.

Medeltidsmarknad med torneringar har ordnats vid Raseborg slottsruin sedan 2006. Nästa gång blir det Medeltid på Raseborg 19-20.7.2014, med marknad, torneringar, musik m.m. Internationella torneringsgäster är Celeres Nordica från Sverige. Arrangör är  Raseborgs medeltida sällskap RAMS.

Majstången reses med gemensamma krafter på midosmmaraftonen på Raseborgs slottsäng.


Folksamling i solskenet på Snappertunadagen.

Konserter i och invid borgen har ordnats sporadiskt sedan mitten av 1980-talet.

Festspelsåret avslutas först i december, då Snappertuna och Ekenäs församling på fjärde advent utlyser julfred vid en stämningsfull ceremoni inne i den mörka borgruinen.

Raseborgs Festspel brukar årligen locka ca 20.000 besökare, och det är därmed ett av de publikmässigt största återkommande kulturevenemangen i Svenskfinland.

Raseborgs Sommarteater

Historik Julfred i Raseborgs slottsruin söndag 17.12.2006. Ca 420 personer deltog i den finstämda julbönen som arrangerades av Snappertuna församling och Ekenäs församling.